Hooglied 1:2 Ik verlang ernaar dat hij mij kust. Zijn liefde is mij meer waard dan de heerlijkste wijn.
God heeft liefde, seks en eros bedacht. Eén van de 66 Bijbelboeken, het boek Hooglied, gaat er zelfs over! Het gaat over de liefde tussen een man en een vrouw, en hun verlangen naar elkaar. Het is goed om op die manier over seks te praten.
In het verleden werd seks in bepaalde christelijke kringen als vies beschouwd en werd er niet over gesproken. Dit, en de sociale tendens van de jaren zestig leidde tot de ‘seksuele revolutie’: een maatschappelijke verandering in de omgang met en de kijk op seksualiteit. Velen zagen deze ontwikkeling als een bevrijding waarbij de ‘banden van God’ werden afgegooid. De vraag is echter waar deze revolutie de maatschappij heeft gebracht.
Seks is als vuur. In de juiste context houdt het je warm en geeft het je vreugde. Maar als vuur per ongeluk of expres buiten de haard belandt, dan kan het je hele huis afbranden. Vuur is alleen veilig en fijn als het begrensd is. ‘Bandigheid’ is sinds de jaren zestig echter langzaam maar zeker verworden tot losbandigheid, met alle gevolgen van dien. We zien de laatste jaren een groei van #metoo excessen, en het ene na het andere grensoverschrijdende schandaal.
Zou het kunnen dat we eigenlijk niet gemaakt zijn om ons op seksueel gebied buiten de ‘bandigheid’ van het door God bedachte huwelijk te begeven? Zou het kunnen dat de door onszelf bedachte seksuele moraal ons juist minder vrij en revolutionair heeft gemaakt?
Er is een nieuwe seksuele revolutie nodig. Een revolutie die seks weer koppelt aan liefde en die liefde weer koppelt aan het huwelijksverbond, van ´één man, één vrouw, en God – zoals het door God is bedacht.
Want seks, door God bedacht, is geweldig.