Eensgezind

Posted on Posted in Gebed, Kerk, Leven

Handelingen‬ ‭1:13-15‬
‘In de stad aangekomen, gingen zij meteen door naar de bovenverdieping van het huis waar zij elkaar altijd ontmoetten: Petrus, Johannes, Jakobus, Andreas, Filippus en Thomas, Bartholomeüs, Mattheüs en Jakobus (de zoon van Alfeüs), Simon de Zeloot en Judas, de zoon van Jakobus. Voortdurend baden zij eensgezind met elkaar, samen met de vrouwen die met Jezus waren meegekomen, zijn moeder Maria en zijn broers. Op een van die dagen ging Petrus staan om te spreken. Er waren op dat moment ongeveer honderdtwintig mensen bijeen.’

In deze tekst in Handelingen lezen we heel duidelijk dat de leerlingen van Jezus eensgezind aan het bidden waren. Het komt vaker in de bijbel voor dat mensen eensgezind bidden. Toch zien we in ons leven dat we het niet altijd met elkaar eens zijn, of dingen anders aanpakken dan onze vrienden of familie dat doen. Hoe kunnen we eensgezind zijn en waarom zouden we dat willen zijn?

Het woord eensgezind komt hierna nog 10 keer voor in het boek Handelingen. Nadat Jezus naar de hemel ging en zijn plaatsvervanger sturen was het erg belangrijk voor zijn leerlingen om eensgezind te zijn. Eensgezind betekend niet afgestemd op elkaar, maar afgestemd op dezelfde God.

Eensgezind handelen brengt meer voort, je hebt de steun van je vrienden en weet dat als ieder zijn eigen weg gaat, hetzelfde doel wordt bereikt. Dat was dé beste manier waarop de leerlingen de wereld in konden gaan om het goede nieuws te verkondigen zoals Jezus ze had opgedragen.
‘Het huis waar zij elkaar altijd ontmoetten’

Het is belangrijk om een plek te hebben waar we elkaar kunnen ontmoeten in eenheid. Een plek waar we samen met ieder onze eigen achtergrond, mening en smaak één dezelfde God zoeken en aanbidden. Een plek waar we elkaar kunnen bemoedigen met woorden uit één en dezelde Bijbel.
‘Petrus ging staan om te spreken’

Op dit momen in het verhaal (vers 15) had misschien iedereen kunnen opstaan om te spreken. Maar het was belangrijk dat het spreken voorafging aan gebed. Eensgezind gebed waarin iedereen afgestemd was op God. Daardoor maakte het misshien wel niet uit wie er sprak, want er werd gesproken vanuit eenheid met God. Petrus stond op, maar het was alsof hij sprak vanuit de discipelen als groep met een eenparige boodschap.

Wat is jouw plek van ontmoeting en op welke manier ben je daarin bezig met eensgezind zijn. Misschien dien je in een team in de kerk of ga je naar een connectgroep. Trek samen op en bid eensgezind samen, aanbid samen dezelfde God. God plaatst jou op die plek om samen het leven te kunnen doen en grotere stappen te kunnen maken met Hem vanuit eensgezindheid.